En masse nybegynder spørgsmål

Indsendt af Sofie2000 den ons, 03/10/2021 - 09:21
Forums

Hejsa!

Jeg er helt nybegynder og har anskaffet mig et akvarie på 60 liter, jeg har indtil videre 14 gubby hanner (ønsker nemlig ikke at yngle) og 3 sugemaller, det virker til de trives fint, de jagter ikke hinanden eller noget, og de svømmer nysgerrig rundt i hele akvariet, men jeg har kun haft dem i ca. 24 timer, og 2 er allerede sprunget op uden jeg har opdaget det og døde....

Hvad kan det skyldes og er der noget jeg kan gøre? 

Jeg overvejre også at få 10 neon fisk og 3 blå gurami, kan de godt gå sammen alle de arter?

Jeg ønsker heller ikke der kommer for mange, og tænker heller ikke jeg vil fylde det til max. da der skal være god plads til fiskene :)

Håber i kan hjælpe med nogen af mine mange nybegynder spørgsmål 

nyberg ons, 03/10/2021 - 10:55 Permalink


Min helt egen personlige holdning er, at du ligger lige på max. kapacitet af, hvad dit akvarie kan bære på lang sigt. Hvis du fylder mere i, vil du med stor sandsynlighed opleve, at problemerne begynder at opstå. Mht. sugemaller, kan det være et vidt begreb. Jeg gætter på, at du har fået er Ancistrus sp. De bliver vel op til 12-15 cm, når de er udvoksede. Men der findes også arter, der bliver max. 4-5 cm og nogle, der bliver omkring 1 m.

Blå gurami bliver op til ca. 15 cm. og jeg synes, at den bliver alt for stor til dit akvarie. De vil næppe trives og du vil opleve, at de langsom sygner hen eller pludselig dør fra den ene dag til den anden.

Mht. fisk, der springer op, kan det skyldes masser af ting. Men oftest sker det i en eller anden for for panik pga. pludselige bevægelser, bevægende skygger og lys, der tændes og slukkes i rummet. Det bedste er at holde akvariet tæt lukket og se, om det står et roligt sted. På sigt vil fiskene vænne sig til en del af den uro, der er omkring det. Og de kan gå fra at flygte, når en person nærmer sig akvariet, til at stimle sammen i overfladen i forventning om mad.

Sofie2000 ons, 03/10/2021 - 12:33 Permalink


Mange tak for svar!

Jeg tror jeg dropper gurami og holder mig til gubby og neon fisk ;)  

Og ja du har helt ret det er 3 Ancistrus jeg har, de er meget små endnu, og tænker jeg sælger dem videre når de er blevet for store. Vil gerne have de trives, om det så er hos mig eller en anden:))

Jeg må se om Gubbyerne ikke falder mere til ro, så de ikke hopper op af akvariet. De står på mit værelse og her er roligt, men ja måske er det bare de nye omgivelser der stresser dem lidt. 

Men igen tak for hurtigt svar :D

nyberg ons, 03/10/2021 - 15:36 Permalink


Det er nu ikke fordi, at Ancistrus er på den måde  er pladskrævende i forhold til deres størelse. Udfordringen ligger nok mest i at holde vandkvaliteten i top, da de naturligvis spiser mere end, når de er små. Men hvis du er disciplineret omkring vandskifte, går det nok :)

 

Sofie2000 tor, 03/11/2021 - 13:10 Permalink


Tak fors svaret😉 Hvorfor vil det blive svært at holde vandkvaliteten i top? 

scn tor, 03/11/2021 - 15:41 Permalink


Problemet er at lorten fra fiskene tilføre nitrit til vandet omdannes i filteret, men det giver et restprodukt (nitrat), som bliver i vandet. Det fjerner man typisk ved vandskifte. Jo mindre vand der er i akvariet, jo mere følsomt er det for pludselige stigninger. Så hvis man har rigtig mange fisk i et lille akvarium, så skal der skiftes vand ofte, og man kan ikke "bare lige springe over en gang eller to". du har så den fordel at du har valgt at fravælge at et par guppier bliver til 100 guppier ved kun at have hanner, så antallet af fisk er konstant.

Nitrit er meget giftigt, men ikke et problem hvis man har et indkørt biologisk filter.

Nitrat er kun lidt giftigt, så fiskene kan tåle meget større koncentrationer, men det giver stadig problemer hvis der er alt for meget.

Erik Lysemose tir, 03/23/2021 - 22:54 Permalink


Hej

Hvad for spandpumpe vil i anbefale til et 700 liters cichlide akvarie ??

scn fre, 03/26/2021 - 16:14 Permalink


Hej Erik

du bør oprette din egen tråd, så ser folk spørgsmålet bedre.

 

Personligt bruger jeg ikke eksterne filtre, men Fluval FX får generelt fine anbefalinger