Naso elegans

Billeder

Naso elegans (voksen farve)

Generel beskrivelse
Naso elegans er en meget aktiv fisk, der gør sig flot i et passende akvarium. Man skal være opmærksom på at dens skalpel på haleroden er utrolig skarp og kan gøre stor skade, så derfor bør man ikke sætte den sammen med artsfæller, medmindre akvariet er ganske stort. Den er desuden en af de fisk, som kan finde på at springe ud af akvariet, så det anbefales at have et overdækket akvarium.

Man troede før at Naso elegans var en indonesisk stillehavs variant af Naso literatus.
Yngleadfærd
Ynglebiologi
Store grupper af fisk svømmer op over revet og når hunnerne gyder deres æg, befrugter hannerne disse. Derefter er æggene overladt til deres egen skæbne.

Drægtighed
De fritflydende æg kan være måneder om at komme videre fra plankton-stadiet. Dette afhænger af temperatur, dagslystimer og fodermængde.

Førstegangs opdræt i DK
Ikke opdrættet ifølge DAU.

Info
Verdensdel
Indiske Ocean

Region
Region

Opdager
Rüppell, 1829

Adfærd
Naso elegans er en af de mere rolige kirurger undtagen overfor andre naso-typer.

Familie
Acanthuridae

Reefsafe
Ikke altid

Udseende
Farver
Naso elegans har en lys grålig krop og et hoved med gule aftegninger. Rygfinnen er gul med en lys kant yderst i finnestrålen. Gatfinnen er orange med en sort kant yderst i finnestrålen. Haleroden er også her orange. Som ungfisk er farverne generelt lysere. N. elegans der kommer fra Hawaii er ofte flottere i farven.

Form
Naso elegans er torpedoformet. Dens hoved er spidst, med øjet placeret højt og munden som spidsen af hovedet. Den har desuden lange ryg- og bugfinner som alle de andre kirurger i acantruidae familien, forskellen er at dens finner ikke går helt ud til halen. Dens halerod er mere smal end på de mere plombe kirurger og halen er stor og trekantet med lange finnestråler, disse kommer med fiskens størrelse.

Størrelse
Op til 45 cm, normalt 35 cm.

Optimale Forhold
Min. temperatur
Min. 24

Max. temperatur
Max. 28

Min. KH
Min. 5

Max. KH
Max. 12

Belysning
Hvis det er muligt at hæve lysstyrken langsomt, vil fisken nemmere tilpasse sig. Den kan trives i al slags lys, når den er tilpasset.

Niveau
Naso elegans er pelagisk og er observeret i hele vandsøjlen, den lever sin ungdom nær bunden og begynder langsomt at bevæge sig i alle vandlag. Den er observeret fra overfladen ned til 90 meters dybde.

Dekoration
Naso elegans er en af de storer kirurgarter og den kræver god svømmeplads, uden for mange forhindringer, men samtidig også gode huler, hvor den kan gemme sig. Det er desuden vigtigt at man er sikker på at de levende sten ligger solidt og ikke kan vælte, da denne fisk har styrken til at vælte et ustabilt "rev".

Biotop
Rev biotop

Min. akvarie
720

Foder
Foder:
  • Denne fisk har brug for en varieret kost hovedsageligt bestående af vegetabilsk føde. I naturen lever den af alger som den også spiser i akvariet hvis dette er tilgængeligt. Af føde kan nævnes: noritang spirulina agurk squash salatblade brokkoli artemia mfl. Hvis ikke der er tilgængelige alger i akvariet bør den fodres mindst tre gange dagligt eller helst altid have adgang til grønt.
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Anders Glinvad Sørensen

    Udskrift venlig version