Zebrasoma desjardinii

Billeder

Zebrasoma desjardinii

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Dette er en af de mest specielle zebrasoma typer. Den har et utroligt flot mønster og et roligt temperament. Den har udover disse gode evner for at tilpasse sig et liv i akvariet, eneste minus er at den grundet sin størrelse kræver en stort akvarium.

Kilder: Marine Fishes, af Scott W. Micael, litteratur af: Randall, John E. mfl.
Yngleadfærd
Yngelpleje
Hvis man skulle være så heldig at opleve en parring i akvariet, kræver det, at man har et meget sterilt akvarium at klække æggene i, for at der ikke går svamp i dem, og for at de ikke bliver spist af de andre fisk.

Ynglebiologi
Monogame par svømmer i flokke og gyder frit. Oftest sker det lige omkring måneskiftene.

Drægtighed
De fritflydende æg kan være måneder om at komme videre fra plankton-stadiet. Dette afhænger af temperatur, dagslystimer og fodermængde.

Førstegangs opdræt i DK
Ikke opdrættet ifølge DAU.

Info
Type
Saltvand, Fisk - Kirurgfisk

Artsnavn
Zebrasoma desjardinii

Region
Det centrale og sydlige stillehav.

Opdager
Bloch,1797

Adfærd
Zebrasoma desjardinii er stik imod sin størrelse en af de mest fredelige af zebrasoma kirurgerne. Imod artsfæller/andre zebrasoma yper er den som de fleste andre kirurger dog stadig aggressiv.

Familie
Acanthuridae

Reefsafe
Ikke altid

Udseende
Farver
Zebrasoma desjardinii's farver varierer meget, alt efter hvor i stillehavet, den er fanget. Langt de fleste har lodrette striber på kroppen, en blanding af striber og prikker på finnerne og to sorte og to hvide striber i hovedet, disse striber er ofte meget markante. Farverne på kroppen varierer fra gul/brun, over sort/gul til en meget lys brun.

Form
Fisken har en oval/høj krop med øjnene højt placeret. Den har en lang snude der er munden. Dens rygfinne er lang og høj, gatfinnen er også lang og går ligesom rygfinnen næsten helt ned til halefinnen.

Kønsforskel
I parringstiden bliver hannens farvedragt ofte meget udfarvet og farverne bliver ekstra forstærkede og skellet imellem striberne mere tydeligt.

Størrelse
37-40 cm.

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.5

Max. pH
8.5

Min. KH
8

Max. KH
12

Belysning
Hvis det er muligt at hæve lysstyrken langsomt, vil fisken nemmere tilpasse sig. Den kan trives i al slags lys, når den er tilpasset.

Niveau
Denne fisk lever hovedsageligt bentonisk, da det er her den søger føde og skjul, hvis true, samt har sit territoriumt. Den er opserveret fra 2 til 30 meters dybde.

Dekoration
Zebrasoma desjardinii har ikke nogen specielle krav til akvariedekoration, udover god svømmeplads, da den er relativ god til at tilpasse sig nye omgivelser. Det er dog at foretrække altid at have steder, hvor fisken kan søge skjul og tryghed, hvis den skulle blive skræmt, eller der forefindes mere aggressive fisk i akvariet.

Biotop
Rev biotop

Min. akvarie
400-1000

Foder
Foder:
 • Denne fisk har brug for en varieret kost
 • hovedsageligt bestående af vegetabilsk føde. I naturen lever den af alger
 • som den også spiser i akvariet
 • hvis dette er tilgængeligt. Af føde kan nævnes: noritang
 • spirulina
 • agurk
 • squash
 • salatblade
 • brokkoli
 • artemia
 • mfl. Hvis ikke der er tilgængelige alger i akvariet
 • bør den fodres mindst tre gange dagligt.
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Hans Christian Witt Konge

  Udskrift venlig version