Chiapaheros grammodes

Billeder


Generel beskrivelse
Arten har udbredelse i det sydlige Mexico og det vestlige Guatemala i Rio Grande de Chiapa-bækkenet. Den lever hovedsaligt i vandområder med ret kraftig strøm.
Chiapaheros grammodes er en typisk rovfisk, hvor man tydeligt kan se de bagudrettede gribetænder i munden. Derfor bør man ofte give dem grove foderemner som regnorme, rejer, fiskekød o.l.
Akvariet bør indrettes med en kombination af store sten og trærødder, som anbringes således, at de danner naturlige territorier og skjulesteder

Chiapaheros grammodes kan være meget aggressiv og voldig i sin adfærd. Derfor bør man kun holde den i store akvarier med selskab af andre store cichlider, som kan forsvare sig. Det kunne f.eks være Parachromis managuensis, P. motaguensis, Amphilophus citrinellus eller Amphilophus trimaculatus.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Chiapaheros grammodes er ikke pardannende, som man ellers ser det hos fleste andre mellemamerikanske cichlider. Hunnerne opsøger hannerne, når de er legemodne, og afsætter deres op til 800, ret store, æg på en rengjort sten eller rod. Æggene klækker efter ca. 5 dage og efter yderligere 5 - 6 dage er ungerne fritsvømmende. Derefter forlader hunnen hannen og søger til mere rolige omgivelser. Her tager hun sig alene af ynglen i omkring 3 - 4 uger, hvorefter de bliver "smidt ud" af reden. Det er altid en god idé at tage ungerne fra i god tid, hvis man vil fodre dem op, da hunnen i denne periode er meget nervøs, og bliver hun for stresset, æder hun ungerne.

Antal unger
800

Info
Type
Cichlider, Central Amerika

Videnskablig beskrevet
Taylor & Miller, 1980

Udseende
Farver
Kropsfarven er gullig oliven med et metalagtigt skær. Hos hannen ses, på hvert skæl, en lille rød plet, der danner punkterede længdestriber. Hunnen har røde skælkanter, der danner et netagtigt mønster over hele kroppen.

Størrelse han
25

Størrelse hun
20

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
30

Min. pH
7

Max. pH
8

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
  • Cichlidesticks
  • Levende føde
  • Myggelarver (Røde)
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Johnny Olsen Korrektur: Laura 2012

    Udskrift venlig version