Tramitichromis lituris

Billeder

Tramitichromis lituris Mdoka han

Vis alle billeder

Varianter
Tramitichromis sp. "Lituris yellow"; Tramitichromis sp. "Red flush"
Generel beskrivelse
De fleste sandsild i Malawi søen var inluderet i Lethrinops (også denne art- Lethrinops lituris) slægten indtil 1989, da Eccles og Trewavas oprettede to nye slægter, Taeniolethrinops og Tramitichromis til at indeholde disse arter. Mange af arterne i disse tre slægter findes ikke i akvariehobbyen da de lever på meget store dybder, desuden kan hunnerne fra de tre slægter været vanskelige at identificere, med mindre de fanges som en del af et par. Disse slægter betragtes af mange som særligt følsomme, men det har ikke været min erfaring at T. lituris lader sig stresse eller stiller større krav til vandkvalitet end almindeligt.

De fleste Lethrinops, Taeniolethrinops og Tramitichromis arter kræver de samme forhold. De fleste bliver omkring 12-18cm store. T. lituris bør ikke holdes i mindre end et 500 liters akvarium. De kan holdes som par, men kan med fordel holdes som mindre flokke da arten er meget rolig og kan stresses af andre ikke-sandsild. Disse fisk er bundlevende cichlider der søger deres føde i sandet, så et stort frit bundareal med fint sand i et tykkelseslag på 3-5 cm er en nødvendighed. Det giver fiskene frihed til at rode i sandet, og ikke mindst lader det hannen bygge sin rede når tiden er inde. I naturen sker dette på 30 meter vand, gerne hvor store klippestykker stikker op af sandet. Vildtfangede individer menes at følge deres biologiske ur og kun yngle én gang årligt (november), men mine VFere ynglede i august måned. Hunnen blev tømt efter 30 dage og gav ca 35 unger på knap 1 cm uden synlig blommerest. De spiste hurtigt både frosne cyclops og pulveriserede sticks.

Tilgængelighed
Både fiskeyngel og VF individer ses ofte til salg.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Maternal mundruger. Hannen bygger rede i sandet. Hunnen bærer æggende i ca. 30 dage og giver 30-40 unger af ca. 1 cm størrelse.

Antal unger
30-40

Brugere der har opdrættet denne art
Superbruger malawi-maker (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Sandsild

Videnskablig beskrevet
Trewavas, 1931

Udseende
Farver
Tramitichromis slægten har en meget karakteristisk hovedform. Panden har et lille "knæk" over øjnene og forløber meget stejlt derefter. Hos hannen er ansigtet er metallisk blåt med islæt af grønt. Afhængig af fiskens humør ses lodrette striber ned langs kroppen. Ligeledes er skællene på kroppen blålige med grønne kanter. Rygfinnen er mørk med en markant lyseblå og rødlig parallel stribe.

Størrelse han
17

Størrelse hun
14

Varianter
Tramitichromis sp. "Lituris yellow"; Tramitichromis sp. "Red flush"

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
26

Min. pH
7.5

Max. pH
8.2

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cichlidesticks
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Krill
 • Myggelarver (Røde)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Peter Skov

  Udskrift venlig version