Maylandia aurora

Billeder

Han og hun under leg

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Der er gjort mange forskellige erfaringer med Maylandia aurora i akvarieforhold. Da jeg holdte den virkede den ret fredelig, mens den hos andre har hærget deres akvarie. Generelt er det en meget agressiv Mbuna, og i mit tilfælde var det nok fordi der var andre ekstremt agressive arter i akvariet til at holde den ned. Da jeg så den hos forhandleren var jeg helt solgt. Jeg var inde ved forhandleren sammen med en ven, og vi var ikke helt enige om hvem der skulle have perlerne, da vi begge var meget intereserret. Det endte med vi måtte trække lod, og jeg var den heldige vinder.

De er utrolig flotte og har nogle lidt anderledes farver som går i god kontrast til de resterende Mbuna-arter. De ser ret fredelige ud, men man skal bestemt ikke lade sig nare.

I Malawisøen lever den gerne på dybder mellem 5-10 meters mellem sandareal og stenformationer, altså ved overgangszonen. Man kender den fra lokationer som Likoma Island, Thumbi Point, Mbweca og Mara Point. Ved Thumbi Point og Mbweca findes der en farvevariant som er lidt mørkere i farverne. Den er ret sjælden i handlen herhjemme. Som noget rimelig nyt har man også fanget individer ved Cobwé, men dem kender vi ikke så meget til endnu. Hunnerne lever nogle gange alene, men ses også i mellemstore flokke, i nogle tilfælde sammen med Cynotilapia afra.

Der findes mange arter som minder om Maylandia aurora, som endnu kun er sp. arter. Det gælder Maylandia sp. "aurora black tail", Maylandia sp. "aurora blue", Maylandia sp. "aurora chinuni", Maylandia sp. "aurora lumbaulo" og Maylandia sp. "aurora yellow". Disse minder meget om den oprindelige aurora, men har nogle forskelligheder.

Som man kan se på dens mund lever den af alger. Har man mange alger i akvariet, vil man opleve, at de bruger rigtig meget tid på at græsse alger. Mine aurora havde fundet to sten i midten af akvariet med masser af alger, og de bevægede sig stort set aldrig derfra. I søen græsser de ved de store algelag på stenene, og lever desuden også af plankton.

I akvariet skal man gerne have nogle gemmesteder ved hjælp af sten. Godt nok parre de sig ikke i huler, men det er alligevel en god ting, for så kan hunnerne undvige fra hannen når han er parringshumør. Da de lever ved steder med stor turbulens i vandet, vil det være meget vigtigt med en god cirkulation i akvariet. Åbne sandsteder i akvariet vil være en fordel hvis man vil se en naturlig parring. Man bør ikke holde dem sammen med fredelige arter, for de vil blive jaget meget. Man skal være klar over at hannen er meget territorial.

Hannerne bliver gerne ca. 12 cm i akvariet, men i naturen bliver de som regel ikke større end de 9 cm.

Jeg har holdt dem parvis, men det er ikke noget jeg vil anbefale. Det gik kun fordi der var mange andre cichlider i akvariet. Dog kan de sagtens holdes som en trio. Man behøver ikke have to hanner for at få farve på dem, for hannen har ikke nogen yngeldragt, han går altid i den samme flotte dragt. Det er ikke en god begyndercichlide, for det kan være rimelig svært at håndtere dens temperament, men ellers den ret hårdføre i akvariet.

Generel info om Mbuna akvarier: Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
De er meget lette at få til at parre sig. Hannen graver en lille rede i sandet hvor han lokker hunnerne til sig. Parringen foregår ved at hannen kaster sæd på hunnens æg, hvilke hun frigiver i reden og derefter samler på i munden. Hunnen går med skuffe i 20-21 dage.

Antal unger
30-45

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger AE (Inaktiv)
Superbruger malawi-maker (Inaktiv)
Bruger tjalland (Inaktiv)
Bruger Niclas-wehlast (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Handelsnavn
Metriaclima aurora

Videnskablig beskrevet
Burgess i 1976

Adfærd
Rolig

Udseende
Farver
Maylandia aurora er kendt for sine relativt store øjne. Hannerne har en orange farve som kommer mest frem på maven. Fra maven og opefter har den en blå farve med orange striber. Dens rygfinne er gul/orange. Hunnerne er meget mere matte i farverne, nærmest lidt mørkere. Men de har det samme farvemønster. Der findes nogle mørkere varianter ved Thumbi Point og Mbweca.

Størrelse han
12

Størrelse hun
10

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version