Kampfisk for begyndere

Forfatter: Rose Anna Rasmussen
Oprettet: 13/07-2008 13/07-2008
Sidst redigeret: 22/12-2009 22/12-2009
Oprettet under: Asien
 Del

Er du også faldet for denne vidunderlige lille fisk med de lange bølgende finner?

Overvejelser
Når du overvejer at anskaffe dig en kampfisk, er det vigtigt at du sørger for følgende:

- Gemmesteder i form af tætte planter, huler, sten eller andet
- Rolige fisk at dele akvarium med, altså nogle uden tendens til finnenapperi. (dvs. ingen aggressive barber, store cichlider el. lign.)
- Gerne blødt, let farvet vand (opnås med Catappa/Ketapang-blade eller ellekogler) og en temperatur på 25-28° C
- Varieret foder som flager, levende, frostfoder, frysetørret, granulat eller pellets
- Ikke at købe flere kampfisk end du har plads til. Hanner kan ikke gå sammen, ligemeget hvor stort dit akvarie er. Nogen hanner og hunner kan godt gå sammen, hvis akvariet er tilstrækkeligt stort (54 l og opefter), men husk på at hunnerne også kan være aggressive.

Hvis du kan opfylde disse livsbetingelser, så er du godt på vej mod din første kampfisk.

Køb af kampfisk
Når du skal ud at købe din kampfisk, lige meget om det er hos en forhandler eller privat, er der et par ting, som du skal se efter, før du vælger den, det skal være:

- Fisken skal se sund og velnæret ud og have klare farver. Finnerne skal være så fyldige som muligt. En fisk, der er bleg og mat og har sammenklemte finner, er et dårligt valg og trives ikke. Buler under huden, slørede øjne og røde sår i kanten af finnerne er ikke ønskeligt
- Aggressivitet mod andre han-kampfisk er et tegn på en fisk med en god selvtillid og livslyst
- Hvis du er på udkig efter en kampfisk af hunkøn, så giv dig altid god tid til at studere udvalget. Der er stor sandsynlighed for, at du kommer hjem med en kortfinnet han i stedet.


Sund kampfisk med klare farver og god aggressivitet


Kampfisk med sammenklemte finner og mærkelige buler under huden og på finner

Hvordan ser man forskel på han og hun?
Hannerne har ikke altid lange finner eller hunnerne korte. Der findes mange forskellige finnetyper inden for kampfisk, nogle af dem er kortfinnede. Kortfinnede hanner ses af en eller anden grund tit blandt hunnerne hos dyrehandlerne, så vær ekstra opmærksom når du skal have en ny hun. Se følgende eksempler på kortfinnede hanner:Hvordan sikrer man sig så at det er en hun?
Ægpletten. En lille knop, der sidder mellem hunnens brystfinner, og som i virkeligheden er æglægningsrøret. Hunner er pga. æg for det meste også mere runde om maven end hanner.


På billederne ovenfor har jeg med pile vist, hvor ægpletten sidder.


Finneformerne
De 4 mest almindelige finneformer i handlen er veiltail, crowntail, plakat og halfmoon.
Disse finneformer er nemme at skelne fra hinanden, i hvert fald hos hannerne.


Veiltail: slørhale-varianten med de lange finner, som du helt sikkert kender fra din dyrehandel. Forkortelse VT.


Crowntail: den rå udseende kampfisk med forlængede finnestråler (pigge) på alle finnerne. En meget populær finnetype. Forkortelse CT.


Plakat: kortfinnet, en lidt overset variant, som faktisk er den finneform, kampfisk har i naturen. Alle andre finneformer er kulturformer, som mennesker har avlet sig frem til. Plakaten er en meget livlig fyr, som ikke er hæmmet af de store finner. Hvad den mangler i finnepragt, har den til gengæld i aggressivitet og personlighed. Den smukkeste finneform, synes jeg. Forkortelse PK.


Halfmoon: En af de mest populære og prægtige kampfisk. Store fyldige finner med en halefinne, der danner et perfekt D. Nogle gange ligner finnerne den fineste silke og er lige så sart. Halfmoon kampfisken er mere skrøbelig end de andre typer og er meget udsat for finneråd og svamp. Forkortelse HM.

Af disse 4 finnetyper er CT-hunnen den, der er lettest at genkende. Hun har de karakteristiske pigge på finnerne som hannen. VT-, PK- og HM-hunner er sværere at skelne fra hinanden, og selv eksperter har problemer ind i mellem. Dog er VT og CT næsten de eneste hunner, der forhandles hos vore dyrehandlere.

Generel pasning og pleje
Når du lige er kommet hjem med en ny kampfisk, så lad den få ro og fred med lyset slukket den første dag. Nogle gange kan den godt gemme sig den første uges tid, bare lad den vænne sig til det nye hjem.
For at din kampfisk skal have det godt hver dag, er det vigtigt, at alle dens behov er opfyldt. Vandpleje er en vigtig del, da kampfisken med sine lange finner kan risikere finnesygdomme. Hvis du holder kampfisken alene i et mindre akvarium (10-20 l), anbefaler jeg at skifte 50% vand hos den om ugen. Samtidig er det en god ide at suge bunden med en slamsuger.
Lad være med at fodre mere, end den kan spise på få minutter, og sug gerne overskydende foder op, når den er færdig.

Husk at fodre varieret, da kampfisken godt kan finde på at blive kræsen, hvis den bliver fodret i for lang tid med kun en slags foder. Det er min erfaring, at de helst spiser alt andet end flagfoder. Men det er forskelligt fra kampfisk til kampfisk.

Om sommeren er det nemt at få fat i levende foder til kampfisken. Fyld en spand med gammelt akvarievand fra et vandskift og stil den udenfor, gerne et sted med sol. En uge eller to senere er spanden fuld af små myggelarver og andre sjove dyr, som din kampfisk (og sikkert også dine andre fisk!) vil elske. De fanges nemt med et akvarienet.

Ketapang/Catappa-blade bør udskiftes en gang i mellem. Jeg skifter, når de begynder at blive slimede at røre ved. Ketapang-blade bidrager til at styrke skæl og immunforsvar og farver vandet, så det bliver mere naturligt for fisken. En bonuseffekt er, at ketapang blade virker svampehæmmende.

Hvis din kampfisk går alene, kan den godt kede sig. I naturen kæmper den regelmæssigt for sit territorium eller charmer sig ind på hunner, der kommer forbi. Hvis du ikke har andre kampfisk, du kan stille ved siden af den, så er der et par andre ting, du kan gøre:

- Stil en kraftigt farvet genstand (f.eks. et stykke legetøj eller et par legoklodser) op af glasset til kampfisken. Han vil nu bruge en del tid på at prøve at regne ud, hvad det er
- Tag en bordtennisbold og lad den flyde rundt i vandoverfladen. Efter lidt tid overtager nysgerrigheden, og kampfisken ender som regel med at lege med bolden.
- Vis en gang i mellem din kampfisk et lille spejl og lad ham puste sig op og flagre med finner og gæller. Dette er hans true-adfærd, som bruges til at jage fremmede hanner væk fra territoriet og styrker hans selvtillid. Hannen bruger også denne adfærd til at charmere hunnen under parringsleg. Fjern spejlet, før han bliver træt, så du på den måde giver ham en lille sejr ved at jage den fremmede han i spejlet væk

Sygdomme
De mest almindelige sygdomme, der angriber kampfisk.

- Finneråd. Det ser ud, som som om finnerne smelter væk, og der kan forekomme små røde sår i finnespidserne. Skyldes dårlig vandkvalitet. Kan behandles og forebygges med masser af vandskift og medicin
- Svamp. Hvide vatlignende plamager, kan angribe finner, krop og gæller. Skyldes dårlig vandkvalitet og kan forekomme, hvis fisken har en rift eller skade. Nogle anbefaler at tilsætte lidt salt til akvariet, da det kan få svampen til at gå væk
- Bugvattersot. Skællene stritter, fisken mister appetitten og svulmer op. Fisk med denne sygdom kommer sig stort set aldrig og dør for meste inden for kort tid. Det bedste, du kan gøre, er at aflive den angrebne fisk
- Forstoppelse. Fisken svulmer voldsomt op, men skællene stritter ikke, og fisken ser ud til at være rask. Pil den tynde skal af en ært og mas den ud i vandet til kampfisken. Ært skulle virke som afføringsmiddel hos fisk og derfor få gang i fordøjelsen igen. Indstil al anden fodring et par dage frem

Hvor gammel bliver en kampfisk?
En kampfisk bliver ca. 2 år. Nogle kampfisk kan dog godt blive lidt ældre.
Normalt, når du køber en kampfisk hos din dyrehandel, og den er stor og flot, er den for det meste også på vej op i årene. En fuldstændigt udviklet og fuldvoksen kampfisk er næsten 1 år gammel.
Hvis du vil være sikker på at få en ung kampfisk, er det bedst at købe privat. Der er efterhånden en del, der har succes med at opdrætte selv, og de kan altid fortælle dig præcis, hvor gammel din kampfisk er.

Når først fisken er voksen, er det ikke på udseendet muligt at sige, om den er 1 eller 2 år. Gamle kampfisk mister som regel lysten til at parre sig og bliver mindre aggressive med alderen.


Jeg håber, du har lært lidt af denne artikel og føler dig mere klar til at holde kampfisk. Det er en sjov lille fisk med flotte farver og en stolthed og personlighed så stor som hele verden.
Skrevet af Rose Anna Rasmussen, rozzzna