Filtrering med aktivt kul i saltvand og (ferskvand)

Forfatter: S.M. Kildemoes
Oprettet: 20/11-2007 20/11-2007
Sidst redigeret: 19/12-2009 19/12-2009
Oprettet under: Saltvand - Vandpleje og kemi
 Del


Filtrering med aktivt kul i saltvand og (ferskvand)


Kulfiltrering benytter princippet, om at de fleste biologiske stoffer er polare, dvs. at de 2 ender af kul molekylet er modsat ladet, den ene side tiltrækker vandmolekylet, den anden side frastøder det.

I akvariet vandet ophober der sig affaldsstoffer som proteiner, aminosyrer, fedtsyrer, fenoler, div. Hydrokaboner og karbohydrater m.m. Disse er alle elektrisk og vil blive hængende fast på kul molekylet der vil virker ligesom en magnet. (dette gælder også for ferskvand)

I saltvand vil skummeren gøre en del af jobbet, men den vil ikke kunne fjerne alt, man vil se at vandet gradvis vil blive gulligere, det skyldes blandt andet at fenolerne ikke bliver fjernes af skummmeren i særlig grad.

Ved Kulfiltrering bliver fenolerne fjernet effektivt, og vandet vil blive krystalklart. (Dette gælder også for ferskvand)Der er ikke tvivl om at Kulfiltrering også fjerner en del sporestoffer, så hvis man køre kontinuerlig med kul, er det vigtigt at man har regl mæssigt vandskift, for tilsætning af nye sporestoffer til vandet.Man skal være opmærksom på at kullet er til vand behandling.

Da kul til luft filtrering kan være behandlet med fosforsyre, og vil afgive fosfat til vandet, med alge problemer til følge.

Kullene vil være efektiv i op til 4-5 mdr. afhængig selvfølgelig af belastning af akv. Men en gullig farvning af vandet er et klart signal på at kullene ikke virker mere.

Hvor meget skal man brug: mange anbefaler 500g pr. 100l

Min erfaring er at man godt kan gå ned til 200g pr. 100lDenne artikel er skrevet af:
S.M. Kildemoes, iskildemoes@post.opasia.dk